woensdag 26 september 2007

Mars Gremmen en Gerard Leever over Stripschapprijswinnaar Aloys Oosterwijk

Door KURT MORISSENS
We weten nu allemaal dat Aloys Oosterwijk de Stripschapprijs 2007 gewonnen heeft. Voor de mensen die nog altijd niet weten waarom hij deze prijs op verdiende manier gewonnen heeft, laten we met veel plezier twee collega's van hem aan het woord. Gerard Leever, Stripschapprijswinnaar 2006 en jurylid, en Mars Gremmen, knappe striptekenaar en bezieler van de website 'Strips in Gelderland', draafden met plezier op en strooiden complimentjes rond over de Stripschapprijswinnaar en over elkaar (of toch niet?).

Is Aloys Oosterwijk de verdiende winnaar van de Stripschapprijs?
Mars Gremmen: "Hij was aan de beurt! Bovendien maakt de man een van de geestigste strips van Nederland. Hoogste tijd voor een prijsje, dunkt mij."

Jij was jury-lid bij deze ... euh ... verkiezing, Gerard: waarom is Aloys Oosterwijk de verdiende winnaar van de Stripschapprijs?
Gerard Leever: "Aloys is een veelzijdig stripmaker en ook enorm gedreven. Ik heb meegemaakt dat Jos Wauters in de jaren 80 bij Robbedoes nogal wat kritiek had op de tekeningen van Aloys en waar een ander bij de pakken neer zou zitten ging Aloys, die maar heel even teleurgesteld was, hard aan het werk om z'n tekeningen te verbeteren. Dat lukte natuurlijk ook en Cor Morelli kwam in Robbedoes te staan met verhalen die zowel spannend als grappig waren. Hij is dus een uitstekend tekenaar maar ook als tekstschrijver is hij bedreven in verschillende genres. Daarbij bedrijft hij nu een genre dat verder door niemand wordt gebezigd. Een realistische gagstrip die het amsterdamse uitgaansleven treffend neerzet. Iets anders is dat hij als stripmaker altijd ondergewaardeerd werd omdat hij een strip voor Panorama maakt en dat blad wordt toch altijd gezien als 'plat' . Je aanzien wordt meteen een stuk groter als je voor de Nieuwe revu of de Volkskrant werkt. Onzin natuurlijk, maar zo gaat dat helaas in Nederland. Het mooie van Willems Wereld is dat de strip plat is, maar tegelijkertijd ook weer helemaal niet. Op een bepaalde manier is er ook weer diepgang."

Wat kan Aloys wat jullie niet kunnen (laat ons even verduidelijken dat we het hier op tekengebied bedoelen) en waar jullie hem mateloos voor bewonderen?
Klik hier om verder te lezen.

Geen opmerkingen: