zondag 16 december 2012

Tekengebazel

Op het Stripmakersforum las ik vannacht een leuk stukje over tekenen. Het is geschreven door... o wacht, door mijzelf.

Mijn idee van een TEKENAAR: iemand die bestudeerd heeft (op een opleiding, of in de leer bij een professionele tekenaar) hoe je moet KIJKEN en aan de hand daarvan op verschillende manieren (houtskooltekening, schaduwtekening, inkttekening, aquarel) modellen op papier heeft leren te 'noteren'. Modellen: mensen, dieren, fruitschalen enz. Daarnaast moet hij de hele anatomie van een mens in zijn (of haar) kop hebben gestampt door het bestuderen van naakte mensen, skeletten en opengesneden lijken. Verder moet hij alles weten van perspectief, compositie, kleur en nog meer zaken waar ik nu even niet op kan komen.

Een mijns inziens zéér vakmatige aanpak, die je waarschijnlijk alleen nog waar kunt maken als je ergens in Oost-Europa bent geboren... Ik voldoe er in ieder geval lang niet aan.
Als je er wél aan voldoet kun je vervolgens met die basis, dat gereedschapkistje, als je ook nog wat artistiek talent bezit, moeiteloos gaan schilderen, illustreren, striptekenen of animatietekenen.

Aan de andere kant heb je natuurlijk ook de outsider-tekenaars, die soms zonder ook maar enige opleiding, de meest prachtige en originele tekenwerken op papier weten te toveren. Dat mag ook van mij. Als het maar geen beroerde tekenaars zijn die andermans outsider-tekeningen gaan imiteren. Da's nep, en dat mag dan weer niet. Van mij.

Ik ga nog even door want ik kom op dreef.

Een striptekenaar hoeft niet per se 'echt' (zoals bovenaan beschreven) te kunnen tekenen, maar moet in duidelijke, efficiënte beelden een verhaal kunnen vertellen. Liefst ook niet in mooie of knappe tekeningen, want dat leidt maar af van het verhaal en dat kunnen ze bovendien beter aan de echte tekenaars overlaten. Persoonlijk houd ik ervan als een goede tekenaar in hoog tempo strips op papier gooit. Morris, Jijé, Roy Crane, Carl Barks, de jonge Hergé. Geen aanstellerij, helder, duidelijk en vertellend, snel op naar de volgende tekening.

En wat moet een animatietekenaar dan kunnen, in mijn droomtekenwereldje? Die moet, als hij bijvoorbeeld een schattig hertje wil gaan animeren, naar het bos gaan, er eentje vangen en het vervolgens eindeloos bestuderen: kijken hoe het springt, hoe het slaapt, hoe het uit de tekenstudio probeert te ontsnappen. Als dat hertje vervolgens in de kop van de tekenaar zit, kan hij het gaan stileren op een voor de tekenfilm geschikte manier (kunstzinnig, grappig, knullig). Dus niet gewoon een Bambi overtrekken uit 'The Illusion of Life'!

Nu moest ik maar eens naar bed gaan want ik word teveel opgewonden.

1 opmerking:

Peter Koch zei

En dan heb je het nog niet eens over het jatten, inspireren en afkijken. Toen ik twaalf dertien was heb ik alle Groten wel eens overgetrokken (dat mag dus ook!), "om te snappen wat er gebeurt", van mij hoeft een tekenaar niks, behalve tekenen. Ondertussen imiteren we allemaal de natuur en elkaar, en komen we uit bij iets anders omdat we onszelf niet de hand hebben, of eigenzinnig, kunstzinnig of lollig willen zijn.